2013 m. birželio 18 d., antradienis

Pamokėlė: segė-gėlė

Tokias gėles iš organzos šiandien gamina daugelis papuošalų kūrėjų. Mano kaip papuošalų kūrėjos kelias kadaise irgi prasidėjo būtent nuo jų. Vis dėlto visos turime savų mažų gudrybių, kaip tai padaryti geriau. Šįkart pasidalinsiu savo patirtimi.

Reikės: organzos ir gipiūro atraižų; karoliukų, kurių spalva, faktūra ir tekstūra dera prie organzos (pavyzdyje - balti upiniai perlai); 0.2 mm diametro sidabruotos vielos; odos atraižos; segės užsegimo; karoliukams verti skirtų lanksčių adatų; žvakės ir degtukų; juvelyrinių replių (smailianosių ir kandiklių); žirklių (universalių ir labai aštrių, skirtų kirpti smulkioms detalėms); klijų "Moment Kristal".






Iš organzos reikia prisikarpyti būsimos gėlės žiedlapių. Nesistenkite karpyti vienodų - kuo jie bus įvairesnių formų ir dydžių, tuo gražesnė bus gėlė. Iš gipiūro reikia smulkiomis aštriomis žirklėmis kruopščiai išsikirpti dekoro elementus.





Iš organzos iškirptus žiedlapius aplydyti virš žvakės liepsnos. SVARBU - deginamus žiedlapius laikykite ne rankomis, o replėmis ar kitu įrankiu, nes kitaip neišvengiamai nukentės pirštai. Organza labai greitai užsiliepsnoja, todėl žiedlapių nereikia kišti į liepsną, o tik laikyti per kelių centimetrų atstumą, kad apsilydytų krašteliai.





Iš aplydytų organzos žiedlapių ir gipiūro detalių suformuoti gėlės žiedą (nebūtina panaudoti visų detalių). Atsikirptą vielos gabalą įverti į adatą kaip siūlą ir ja "sukabinti" gėlės žiedą per viduriuką.





"Siuvant" viela tarsi siūlu, suformuoti gėlės viduriuką iš karoliukų. Jeigu karoliukų skylutės mažos, ir į jas netelpa adata su įverta viela, prieš įveriant vielą į karoliuką reikia ją išverti iš adatos, ir vėl įverti smeigiant į audinį. Keletą karoliukų galima "iškelti" į viršų ant susuktos vielos kilpučių.





Baigus formuoti gėlės viduriuką, vielą reikia išverti į blogąją gaminio pusę, jos likutį nukirpti ir saugiai užvynioti.




  Segės nugarėlei reikia iš odos išsikirpti detalę, šiek tiek didesnę už užsegimą, ir joje smulkiomis žirklutės iškirpti dvi skylutes tokiu atstumu viena nuo kitos, kad į jas būtų galima įkomponuoti užsegimą.





Odos detalės kraštelius apdeginti žvakės liepsna. Oda deginama riečiasi į liepsnos pusę, todėl deginant ją reikia laikyti gerąja puse į viršų - taip krašteliai tvarkingai užsiries į vidų.





Į odos detalę įkomponuoti segės užsegimą.





Atsegti užsegimą. Paruoštą segės nugarėlę su užsegimu priklijuoti prie gėlės blogosios pusės "Moment Kristal" klijais: patepti abu klijuojamus paviršius klijais, palikti porai minučių apdžiūti ir švelniai suspausti. Elgtis labai atsargiai, kad nesuteptume klijais matomų segės detalių. Jeigu klijai ištrykšta per skylutes odoje, juos reikia iškart atsargiai nuvalyti ausų krapštukais.





Viskas :)


3 komentarai:

  1. labai gera pamokėlė :)
    jei reiks kvietkelio būtinai gaminsiu pagal išdėstytą instrukciją :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O siuti galima tik viela ar ir pvz valu?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žinoma, galima bandyti įvairius variantus. Bet viela yra patvariausia ;)

    AtsakytiPanaikinti