2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Pamokėlė: auskarai

Šįkart nusprendžiau pamokyti, kaip pasigaminti puošnius auskarus.

Reikės:
- 2 vnt. didesnių medinių karoliukų
- 2 vnt. jiems tinkamų ažūrinių kepurėlių
- sidabruotos vielos (0.8 mm ir 0.4 mm diametro)
- įvairių formų, dydžių, atspalvių ir tekstūrų tarpusavyje derančių mažesnių karoliukų (mano atveju - baltos, skaidrios, drambio kaulo ir rausvos spalvų upiniai perliukai, Swarovski kristalai, stiklo karoliukai, rožinio kvarco skalda, biseris, perlų imitacijos ir perlamutro karoliukai)
- akrilinių dažų (karoliukams artimos spalvos) ir teptuko
- nedidelio gabaliuko vidutinio grūdėtumo švitrinio popieriaus
- įrankių: replių vielai kirpti, smailianosių ir apvalianosių replių, metalo dildės






Pirmiausia medinius karoliukus reikia nušveisti švitriniu popieriumi, nudažyti akriliniais dažais ir palikti gerai išdžiūti. Tada atsikirpti du maždaug 17-18 cm ilgio 0.8 mm vielos gabalus. Viename jų gale susukti plokščią spiralę, perverti vielą per medinį karoliuką, užverti kepurėlę, mažesnį karoliuką ir padaryti uždarą kilpą. Nereikalingą vielos galiuką nukirpti. Plokščią spiralę užlenkti ir replėmis prispausti prie karoliuko. Tą patį pakartoti su kitu vielos gabalu ir mediniu karoliuku.





Atsikirpti maždaug 50-60 cm ilgio 0.4 mm diametro vielos gabalą. Vienu jo galu kelis kartus stipriai prispaudžiant apvynioti spiralę arba kepurėlės kraštelį. Pradėti vynioti vielą aplink medinį karoliuką, vis užveriant mažų karoliukų ir stipriai "pririšant" ją prie prie jau užvynioto vielos galo, kepurėlės ar spiralės.





Sunaudojus visą vielą, jos galiuką tvirtai keliose vietose apvynioti aplink jau apvyniotą vielą ir nukirpti prie pat pagrindo. Atsikirpti naują vielos gabalą ir dirbti toliau.


Taip dirbti, kol visas medinis karoliukas, kepurėlė ir vielos spiralė pasidengs smulkesniais karoliukais.





Analogiškai apvynioti antrąjį medinį karoliuką. Idealios simetrijos siekti nereikia, nes tai yra beveik neįmanoma. Be to, būtų neįdomu.




Apvyniojus abu karoliukus, imamės auskarų kabliukų. Tam reikia atsikirpti du maždaug 15-16 cm ilgio 0.8 mm diametro vielos gabalus ir juos uždaromis kilpomis pritvirtinti prie auskarų pagrindų.




Pasinaudojant bet kokiu nedideliu cilindro pavidalo daiktu, vielą išlenkti lanku kaip auskarų kabliuką. Stengtis, kad abiejų auskarų kabliukai būtų vienodi ir "eitų" vienoje plokštumoje su uždara kilpa, kuria yra pritvirtinti prie auskarų. Pirmą kartą gali ir nepavykti :)





Kabliukų galiukus nukirpti, truputį atlenkti atgal ir kruopščiai nušlifuoti metalo dilde.




Viskas :)










4 komentarai:

  1. puikūs auskarai ir puiki pamokėlė :)
    kai pati darau tokius karoliukų "raizgynėlius" , tai pagrindui kartais panaudoju ne didesnį karoliuką, o standžiai susuktą ,susluoksniuota audeklą, taip ir formą įvairesnę išgauti galimą ir apsukinėti vielute kiek lengviau , neslysta ir kiek lengvesni auskarai gaunasi ...:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Aliai :)
    Pagrindui naudoti audeklą yra puiki idėja, tokie auskarai būtų daug lengvesni. Apskritai pagrindui galima naudoti daug ką - grandinėlę, iš vielos išlankstytą formą ar kt. Bet, kadangi rengiau pamokėlę, pasirinkau paprasčiausią variantą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gražūs auskarai ir tikrai puiki pamokėlė kaip juos pasigaminti. Reikės pamėginti, kai turėsiu daugiau laiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokie gražūs auskarai gaunasi iš tokių paprastų elementų. Atrodo labai žaviai.

    AtsakytiPanaikinti